Indkøbskurv
Antal
0 stk.
Total
0 kr.

Den Danske Antikvarboghandlerforening ILAB-LILA
  

Progressive Rock Music

Fleur de Lis' Facing Morning 2016

25/10/2016


Fleur de Lis Facing Morning 2-lp 2016

Så udkom den endelig! Den officielle genudgivelse af det tidligste jyske progressive rock album, nemlig Fleur De Lis' Facing Morning! - eller i vinylsammenhæng rettere nyudgivelse, da der er tale om et dobbeltalbum, hvor det ekstra album indeholder hidtil uudgivet materiale fra tiden omkring indspilningerne af gruppens eneste lp fra 1971. Bag udgivelsen står gruppen selv, og det har resulteret i en skatkiste af materiale om Fleur De Lis i form af historier/historien om gruppen, samtidige fotos og andre vigtige dokumentationer, som understreger, at bandet bag et af de mest obskure europæiske rock albums virkelig fandtes! For tilfældet er, at kun et fåtal af samlere af psykedelisk og progressiv rock har haft den originale presning af pladen i hænderne. Dens sjældenhed er legendarisk og er fyldigt beskrevet på internettet på diverse fora og blogs for samlere af sjældne rockplader.

.


I tiden for indspilningen af Facing Morning var en stor del af den progressive og psykedeliske rockscene i Danmark - og resten af Skandinavien - i et nært tilknytningsforhold til jazzscenen og et stort antal af de medvirkende musikere på den tids danske rockudgivelser havde en baggrund i jazzmiljøet, hvilket musikken ofte afspejlede. Den påvirkning var Fleur De Lis løsrevet fra. Bandets musikalske motor tog i stedet afsæt i amerikansk west-coast psychedelia, garage-rock og tidens progressive rock. I krydsfeltet mellem disse stilarter er Facing Morning et meget originalt og i nogle henseender tilmed et enestående album med en særegen lyd og stemning. Når man går nærmere ind i pladens spor, møder der en et ambitiøst band, som på trods af begrænsninger i indspilningsstudiet og forholdsvis beskeden musikalsk erfaring, brænder igennem på en lidenskabelig og vidunderlig måde og med en smittende overbevisning om, at dette albums tilblivelse er det vigtigste i verden! Det er musik med etos - troværdighed overfor modtageren. De mener det alvorligt! Det understreges af, at albummet er totalt blottet for den psykedeliske scenes ellers tidstypiske momentvise gimmicks, fjollerier og ballade og af et tekstunivers, der kredser omkring udvidelse og forvandling af bevidstheden og med naturen som spejling i de ekspressive ballader Sneen og i titelnummeret Facing Morning - sidstnævnte med kvindevokal. Musikken er drevet af henholdsvis guitar og orgel og ikke mindst sangskriver Leif Kramers inderlige vokal - som rummer stor følsomhed og weltschmerz - og sine steder er understøttet af et stemningsmættet backingvokal arrangement af gotiske dimensioner. Facing Morning kan siges at have det tilfælles med andre af samtidens markante danske prog./psyk. albums, såsom f.eks. Pan, Culpeper's Orchard og Blast Furnace, at musikkens fortælling bevæger sig frem i forskellige genrer og stilarter. I Fleur De Lis tilfælde i kraft af Syre-rock, Hard-rock, Space-rock og Folk.
De tekniske vanskeligheder under indspilningen i det primitive Quali-Sound studie på den mørke, jyske hede var store, men blev løst via en lang række utraditionelle og opfindsomme kunstgreb af pladens lydtekniker Kai Toft og bandet, der til lejligheden måtte konstruere og opfinde adskilligt studieudstyr for at indspilningen kunne realiseres. Der er ingen tvivl om, at dette "hjemmelavede" udstyr også har bidraget til pladens særlige lyd og stemning. Den stemning, som opstår, når en ny verden bliver til.

.


En stor nyhed for samlere er, at Fleur De Lis under arbejdet med nyudgivelsen, fandt dokumentationen for pladens sjældenhed. Det viser sig nemlig, at førstetrykningen ikke blev udsendt i 500 eksemplarer, som man hidtil har formodet, men ifølge en skrivelse fra bandets pladeselskab Quali-Sound blot udkom i 153 eksemplarer! På den baggrund er det ikke overraskende, at der kan gå år imellem, at et eksemplar udbydes til salg. Selv ikke alle medlemmer af gruppen har originalen længere! Den eneste officielle genudgivelse af albummet i vinylformat - fra Amber Soundroom - fra 2004 blev fremstillet i 1000 eksemplarer og er også for længst udsolgt.

.

Om det nye album skriver Leif Kramer Nielsen fra Fleur de Lis på Facebook: Jeg og mine gamle bandvenner fra FLEUR DE LIS genudgiver efter lang tids forberedende arbejde kultalbummet FACING MORNING fra 1971. Efter en lang årrække med alt for mange piratkopier af tvivlsom kvalitet udkommer FACING MORNING 1+2 den 5. november 2016. Der er tale om en luksusudgave. Et dobbeltalbum i 180 g vinyl, hvor LP 1 er en tro og nænsomt remastered kopi af det originale album. LP 2 indeholder senere optagelser, vi aldrig tidligere har udgivet på vinyl. Med det nye album følger et 24 siders hæfte indeholdende historien om FLEUR DE LIS, som vi har fortalt den til journalist Merete Just.
Lars Rørbæk, Clemens Records, har skrevet forordet, hvori han bl.a. sætter FLEUR DE LIS og musikken ind i en musikhistorisk sammenhæng.
Det nye album udkommer i 1000 nummererede eksemplarer. Glæder mig!

Postet i Progressive Rock Music, Progressive Rock Music af Lars Rørbæk | 0 kommentarer
Design by Krosweb